Βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, μηροκήλη, κήλη Spiegel, μετεγχειρητική κήλη
•Τι έιναι η “κήλη”;
Πρόκειται για μετατόπιση ενός σπλάχνου (που μπορεί να είναι επίπλουν, λεπτό ή παχύ έντερο, ουροδόχος κύστη), εκτός της κοιλίας στο υποδόριο, δηλαδή κάτω από το δέρμα, εφόσον μιλάμε για κήλες του κοιλιακού τοιχώματος.
•Πονάει η περιοχή, κινδυνεύω;
Είναι σύνηθες οι κήλες να πονάνε ιδίως όταν το χάσμα είναι μικρό, οπότε το σπλάχνο παγιδεύεται εκεί με τις κινήσεις ή την άρση βάρους. Οι πολύ μεγάλες κήλες που το σπλάχνο “μπαινοβγαίνει” εύκολα και το χάσμα είναι ευρύ δεν πονάνε.
Έντονος πόνος που επιμένει με ταυτόχρονη εμφάνιση σκληρίας, ερυθήματος και οιδήματος στην περιοχή μπορεί να σημαίνει περίσφιξη, Πρόκειται για επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεσα ιατρική αντιμετώπιση προκειμένου να μη νεκρωθεί το σπλάχνο.
•Έχω κήλη, πότε πρέπει να χειρουργηθώ;
Όλοι οι χειρουργοί προτείνουν να χειρουργείται κάποιος το συντομότερο δυνατόν. Οι λόγοι είναι: 1) η κήλη πάντα τείνει να μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός, ποτέ δεν υποχωρεί. Κι όσο μεγαλύτερη η κήλη τόσο μεγαλύτερο το χειρουργείο. 2) Υπάρχει ο κίνδυνος περίσφιξης που συμβαίνει ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση και ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε επείγον χειρουργείο με εικόνα μέχρι και νέκρωσης του εντέρου και εντερεκτομή.
•Λεπτομέρειες για το χειρουργείο και τη μετεγχειρητική πορεία:
Η αποκατάσταση όλων των κηλών γίνεται πλέον με τη χρήση ειδικού πλέγματος (συνθετικό υλικό). Η νοσηλεία είναι γενικά μία ημέρα, με εξαιρέσεις σε επιπλεγμένες κήλες που είναι περισσότερο. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά αναλόγως των ενδείξεων (θέση, μέγεθος, προτίμηση ασθενούς).
Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι εξαιρετική αλλά ενδείκνυται κυρίως σε μικρού βαθμού κήλες και σε αδύνατους ασθενείς. Οι παχύσαρκοι, οι ηλικιωμένοι με μεγάλες κήλες, οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, συνήθως δεν έχουν ένδειξη για λαπαροσκοπικές μεθόδους αποκατάστασης.
Αντιθέτως νέοι άνθρωποι, δραστήριοι και με φυσιολογική δείκτη μάζας σώματος έχουν απόλυτη ένδειξη για λαπαροσκοπική αποκατάσταση.
Η λαπαροσκοπική μέθοδος μπορεί να είναι η TAPP ή TEP αναλόγως της προσέγγισης αλλά πρόκειται για γρήγορη επέμβαση με ταχεία ανάρρωση και σχετικά υποφερτό πόνο για μικρό χρονικό διάστημα.
