Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Χολολιθίαση, χολοκυστίτιδα, Λάσπη χοληδόχου κύστεως (sludge), πολύποδες χοληδόχου κύστεως

Πώς δημιουργούνται οι λίθοι ή η λάσπη στη χοληδόχο κύστη;
Οφείλεται συνήθως στην υψηλή συγκέντρωση χοληστερίνης εντός του υγρού της χολής (παχυσαρκία, δίαιτα με λίπος, φάρμακα κατά της χοληστερίνης) ή και σε ασθένειες του αίματος (αναιμία, στίγμα) όπου δημιουργούνται λίθοι από χολερυθρινικά άλατα. Είναι διαδικασία που κρατάει χρόνια ξεκινώντας από ένα μικρό πυρήνα που σταδιακά μεγαλώνει δημιουργώντας λίθους έως και μεγάλου μεγέθους.
Αφού δεν έχω ενοχλήσεις και το βρήκα τυχαία πρέπει να χειρουργηθώ;
Οι περισσότεροι χειρουργοί είναι υπέρ του χειρουργείου κι αυτό γιατί μπορεί να συμβούν φαινόμενα φλεγμονής ή απόφραξης λόγω των λίθων ή της λάσπης. Μπορεί να συμβεί οξεία ή χρόνια χολοκυστίτιδα, ίκτερος, χολαγγειίτιδα, παγκρεατίτιδα και σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και καρκίνος της χοληδόχου κύστεως. Είναι προτιμότερο κανείς να χειρουργηθεί εν “ψυχρώ” παρά σε φάση επιπλοκής εφόσον το χειρουργείο θα είναι πολύ βαρύτερο και πιο επικίνδυνο.
Έχω πολύποδα χοληδόχου κύστεως τι είναι ακριβώς;
Τις περισσότερες φορές πρόκειται για χοληστερινικούς πολύποδες ή αδενωμάτωση του τοιχώματος (ψευδοπολύποδες). Πιο σπάνια είναι πραγματικοί πολύποδες δηλαδή αδενώματα ή κακοήθειες αλλά όπως και να έχει πρέπει κανείς ή να το παρακολουθεί τακτικά ή να χειρουργηθεί.
Λεπτομέρειες για το χειρουργείο και τη μετεγχειρητική πορεία:
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι ένα ασφαλές χειρουργείο που γίνεται μέσω 3 ή 4 μικρών οπών-τομών στο κοιλιακό τοίχωμα. Αφαιρείται ολόκληρη η χοληδόχος κύστη (μαζί με τις πέτρες ή τους πολύποδες). Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 1 ημέρα ή 2-3 εάν υπάρχει φλεγμονή (οξεία χολοκυστίτιδα). Δεν έχει σημαντικό πόνο. Η ζωή έπειτα είναι απόλυτα φυσιολογική όπως και η διατροφή (κανένας περιορισμός αφού παρέλθουν 3-4 ημέρες).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *