Ολική θυρεοειδεκτομή-Κοινές ερωτήσεις

Θηλώδη, θυλακιώδη, αναπλαστικά, Hurthle cell νεοπλάσματα, τοξική και πολυοζώδης βρογχοκήλη, νόσος Graves.


Πότε πρέπει να χειρουργούνται οι όζοι του θυρεοειδούς;
Οι ενδείξεις για χειρουργείο τίθενται από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο. Οι συνηθέστεροι λόγοι για να οδηγηθεί κανείς στο χειρουργείο είναι τα νεοπλάσματα (θηλώδη, θυλακιώδη, αναπλαστικά, Hurthle cell) εφόσον τίθεται υποψία από το υπερηχογράφημα ή έχει επαληθευτεί η διάγνωση με FNA (παρακέντηση).
Επίσης πολυοζώδης βρογχοκήλη με όζους πολλαπλούς ή μεγάλους (>2εκ), τοξική βρογχοκήλη, νόσος Graves που δε ρυθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και όζοι που παρά την αγωγή μεγαλώνουν με το χρόνο.
Σπανιότερα αίτια είναι η αδυναμία λήψης αντιθυρεοειδικών φαρμάκων (αλλεργία, εγκυμοσύνη).

Αφού δεν έχω ενοχλήσεις και το βρήκα τυχαία πρέπει να χειρουργηθώ;
Ο φόβος για το χειρουργείο υπάρχει σε όλους τους ασθενείς. Εφόσον όμως τεθούν οι ενδείξεις κανείς πρέπει να προχωρά στο χειρουργείο γνωρίζοντας τους κινδύνους που κάτι τέτοιο εγκυμονεί. Δεν είναι σωστό να αφήνουμε τους όζους να λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις ή να γίνονται καταδυόμενοι στο θώρακα ή και ακόμη την αμφιβολία εάν είναι κακοήθεις ή όχι.

Ποιοι είναι ακριβώς οι κίνδυνοι της θυρεοειδεκτομής;
Δύο είναι οι βασικές επιπλοκές:
1) Ο τραυματισμός των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων με αποτέλεσμα το έντονο βράγχος φωνής, τη δύσπνοια, την απώλεια να ανεβάζει κανείς την ένταση της φωνής, την αλλαγή της χροιάς, αυτά σε περίπτωση τραυματισμού του ενός εκ των 2 παλίνδρομων νεύρων. Σε τραυματισμό και των δύο τότε είναι απαραίτητη μέχρι και η άμεση τραχειοστομία.
2) Η δεύτερη επιπλοκή έχει να κάνει με τους παραθυρεοειδείς αδένες που βρίσκονται πλησίον του θυρεοειδούς και ρυθμίζουν το ασβέστιο του οργανισμού.Αν τραυματισθούν ή αφαιρεθούν τότε ο ασθενής θα εμφανίζει αιμωδίες και τετανία (μυικός σπασμός) λόγω πτώσης του ασβεστίου στο αίμα.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το χειρουργείο;
Η επέμβαση κρατά περίπου 1,5 ώρα. Μαζί με το χρόνο για την ανάνηψη, όπου ο ασθενής μένει στο χώρο του χειρουργείου, ο συνολικός χρόνος είναι περίπου 2-2,5 ώρες. Γίνεται μια μικρή τομή στην ανώτερη περιοχή του τραχήλου συνήθως εκεί που ανευρίσκεται μία ρυτίδα έτσι ώστε να “κρυφτεί” η ουλή. Στην τομή γίνεται ενδοδερμική ραφή (”πλαστική”). Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι συνήθως εξαιρετικό και η ουλή εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σπανίως έχουμε δημιουργία μιας άσχημης ουλής (χηλοειδές) και είναι σε άτομα που έχουν προδιάθεση για κάτι τέτοιο. Τα άτομα αυτά το γνωρίζουν πως έχουν μια κακή επούλωση δέρματος ήδη από προηγούμενα χτυπήματα ή τομές στο παρελθόν. Δίνουμε και ειδική επουλωτική κρέμα μετά τις πρώτες 7-10 ημέρες.
Αφαιρείται ο θυρεοειδής και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Τα αποτελέσματα αναμένονται για περίπου 15 ημερολογιακές ημέρες. Από τη στιγμή που αφαιρείται ο αδένας, αυτό σημαίνει πως εφόρου ζωής ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει το χάπι του θυρεοειδούς (θυροξίνη) για αναπλήρωση της ορμόνης. Ο ενδοκρινολόγος θα αναλάβει τη ρύθμιση και την παρακολούθηση αφού θα έχει βγει το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης. Για το διάστημα της αναμονής των 15 ημερών, μέχρι να έχουμε την ιστολογική, δίνουμε μια προσωρινή ορμόνη το Τ3, 25 μg δύο φορές την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, εάν χρειαστεί ραδιενεργό ιώδιο (λόγω κακοήθειας από την ιστολογική), η λήψη του μπορεί να γίνει άμεσα μετά τη διακοπή του Τ3, Αντιθέτως εάν ο ασθενής λαμβάνει Τ4 χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής για τη λήψη του ραδιενεργού ιωδίου ή χρειάζεται χορήγηση εξωγενούς TSH (thyrogen).

Το χειρουργείο είναι επώδυνο;
Είναι μια επέμβαση γενικά ανώδυνη. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν μια ενόχληση κατά την κατάποση εσωτερικά στον λαιμό, αίσθημα που μοιάζει με κοινό “πονόλαιμο”. Αυτό κρατά συνήθως 2-3 ημέρες και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα όπως Depon, Panadol κλπ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *