Κύστη Θυρεογλωσσικού πόρου

Τι είναι με απλά λόγια η κύστη αυτή και πώς εμφανίζεται;

Πρόκειται για μια κύστη που συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά κυρίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας ή στην εφηβεία και πιο σπάνια σε ενήλικες. Παρατηρείται ως διόγκωση σφαιρική στην πρόσθια τραχηλική χώρα με διαστάσεις συνήθως ολίγων εκατοστών. Βρίσκεται σχεδόν πάντα ψηλά στον τράχηλο (κοντά στο υοειδές οστούν) και πλησίον της μέσης γραμμής του τραχήλου. Πιο σπάνια θέση είναι στο πλάγιο τοίχωμα του τραχήλου. Είναι συνήθως ανώδυνη και με σαφή και ομαλά όρια, ελαφρώς κινητή.
Παρουσιάζεται με φλεγμονή και πόνο μόνο εάν έχει μολυνθεί.
Πρόκειται για εμβρυικό υπόλλειμα θυρεοειδικού ιστού.


Τι πρέπει να κάνω εάν διαπιστώσω την κύστη;

Η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη. Η κλινική εξέταση καθώς και το υπερηχογράφημα είναι τα πρώτα βήματα για να σιγουρευτεί κανείς για τη διάγνωση. Σπανίως υπάρχουν διογκώσεις άλλης αιτιολογίας όπως λεμφαδένες αντιδραστικής ή μεταστατικής αιτιολογίας, ή άλλου είδους κύστεις όπως οι βραγχιακές κύστεις. Εάν η κύστη φλεγμαίνει τότε χρειάζεται ένα διάστημα με αντιβιωτική αγωγή για να υποχωρήσει η φλεγμονή.


Υπερηχογράφημα και Παρακέντηση της κύστης

Σχεδόν πάντα προτείνεται ένα σωστό και λεπτομερές υπερηχογράφημα καθώς και παρακέντηση για κυτταρολογική εξέταση. Παρότι είναι σπάνιο μπορεί να υπάρχει καρκίνος του θυρεοειδικού ιστού στην κύστη. Καλό είναι λοιπόν να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσω της παρακέντησης. Άλλωστε σε έμπειρα χέρια δεν είναι μια εξέταση επώδυνη ούτε επικίνδυνη, διαρκεί ελάχιστα και γίνεται με ιδιαίτερα λεπτή βελόνη.
Σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου επί της κύστης τότε προτείνεται και χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου, πλήρης αιματολογικός και ορμονολογικός έλεγχος, καθώς και όποια άλλη εξέταση κρίνεται απαραίτητη αναλόγως της ηλικίας του ασθενούς.


Είναι το χειρουργείο πάντα απαραίτητο;

Όχι. Αρκετές φορές η κύστη είτε από μόνη της είτε μετά από παρακέντηση (εφόσον έχει υγρό περιεχόμενο) μπορεί να μικρύνει. Επίσης εάν φλεγμαίνει με την αντιβίωση μπορεί να δείξει σημαντική ύφεση στο μέγεθος της.
Εάν όμως η παρακέντηση διαγνώσει υπόνοια καρκινώματος (συνήθως θηλώδες) ή εφόσον μετά από ένα διάστημα αναμονής 1-2 μηνών δε δείχνει τάσεις σμίκρυνσης τότε συστήνεται η χειρουργική εκτομή.


Ποιά είναι η επέμβαση; Είναι επικίνδυνη; Είναι δύσκολη για το παιδί μου;

Η επέμβαση λέγεται Sistrunk. Κι αυτό γιατί δεν αφαιρείται μόνο η κύστη αλλά και ένα κεντρικό μέρος του υοειδές οστού, που βρίσκεται σε επαφή με αυτήν. Εάν δεν αφαιρεθεί και αυτό το τμήμα τότε έχουμε μεγάλα ποσοστά υποτροπής της κύστης (50%) εφόσον κύτταρα μπορεί να παραμείνουν εντός του οστού ή πίσω από αυτό προς τη βάση της γλώσσας.
Δεν πρόκειται για μια μεγάλη ή βαριά επέμβαση. Δεν έχει ιδιαίτερο πόνο. Μία μέρα νοσηλείας χρειάζεται και δίνουμε αντιβίωση και παυσίπονα για μερικές μέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
Εάν όμως υπάρχει καρκίνος των κυττάρων του θυρεοειδούς, τότε μπορεί να απαιτείται και ολική θυρεοειδεκτομή με ή άνευ λεμφαδενικού καθαρισμού τραχήλου αναλόγως των ευρημάτων προεγχειρητικά από το υπερηχογράφημα και την παρακέντηση. Σε αυτή την περίπτωση η επέμβαση είναι σαφώς μεγαλύτερη και δυσκολότερη με νοσηλεία και επιπλοκές που είναι παρόμοιες με αυτές της θυρεοειδεκτομής. (κάκωση παλίνδρομων νεύρων ή κακώσεις των παραθυρεοειδών). Επίσης ακολουθεί και θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο κάποιες εβδομάδες αργότερα από την επέμβαση προκειμένου όλα τα θυρεοειδικά υπολλείματα να καταστραφούν.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *