Βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, μηροκήλη, κήλη Spiegel, μετεγχειρητική κήλη Τι έιναι η “κήλη”; Πρόκειται για μετατόπιση ενός σπλάχνου (που μπορεί να είναι επίπλουν, λεπτό ή παχύ έντερο, ουροδόχος κύστη), εκτός της κοιλίας στο υποδόριο, δηλαδή κάτω από το δέρμα, έφόσον μιλάμε για κήλες του κοιλιακού τοιχώματος. Πονάει η περιοχή, κινδυνεύω; Είναι σύνηθες οι κήλες να πονάνε ιδίως όταν το χάσμα είναι μικρό, οπότε το σπλάχνο παγιδεύεται εκεί με τις κινήσεις ή την άρση βάρους. Οι πολύ μεγάλες κήλες που το σπλάχνο “μπαινοβγαίνει” εύκολα και το χάσμα είναι ευρύ δεν πονάνε. Έντονος πόνος που επιμένει με ταυτόχρονη εμφάνιση σκληρίας, ερυθήματος και οιδήματος στην περιοχή μπορεί να σημαίνει περίσφυξη, Πρόκειται για επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεσα ιατρική αντιμετώπιση προκειμένου να μη νεκρωθεί το σπλάχνο. Έχω κήλη, πότε πρέπει να χειρουργηθώ; Όλοι οι χειρουργοί προτείνουν να χειρουργείται κάποιος το συντομότερο δυνατόν. Οι λόγοι είναι: 1) η κήλη πάντα τείνει να μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός, ποτέ δεν υποχωρεί. Κι όσο μεγαλύτερη η κήλη τόσο μεγαλύτερο το χειρουργείο. 2) Υπάρχει ο κίνδυνος περίσφυξης που συμβαίνει ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση κσι ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε επείγον χειρουργείο με εικόνα μέχρι και νέκρωσης του εντέορυ και εντερεκτομή. Λεπτομέρειες για το χειρουργείο και τη μετεγχειρητική πορεία: Η αποκατάσταση όλων των κηλών γίνεται πλέον με τη χρήση ειδικού πλέγματος (συνθετικό υλικό). Η νοσηλεία είναι γενικά μία ημέρα, με εξαιρέσεις σε επιπλεγμένες κήλες που είναι περισσότερο. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά αναλόγως των ενδείξεων (θέση, μέγεθος, προτίμηση ασθενούς). Δεν υπάρχει ιδαίτερο πλεονέκτημα πάντως στο αισθητικό ή το θέμα του μετεγχειρητικού πόνου με τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Για αυτόν το λόγο, η λαπαροσκοπική δεν προτιμάται από την πλειοψηφία των χειρουργών.
Τυπική εικόνα βουβωνοκήλης Στην κάτω εικόνα διαφαίνεται πως το σπλάχνο (σε αυτήν την περίπτωση το λεπτό έντερο) εξέρχεται από το εσωτερικό της κοιλίας, κάτω από το δέρμα της βουβωνικής χώρας.
Κήλες κοιλιακού τοιχώματος
© Τρανουδάκης Δημήτριος Χειρουργός 2012
Τρανουδάκης Δημήτριος MD, PhD, FACS Γενικός Χειρουργός Επιμελητής Νοσοκομείου “Υγεία” Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών